perjantai 3. helmikuuta 2012

HDR-kuvia


Nämä, kuvat ovat HDR-kuvia ja kohta kerron, mitä ne ovat. Ensinnä sanon, ettei nämä ole mitään parhaimpia sellaisia, vaan ensimmäisiä kokeilujani ja esimerkkejä teille, mitä HDR-kuva meinaa. 

Tämän kertoo Wikipedia: 
HDR (tulee englanninkielistä sanoista High Dynamic Range) tarkoittaa kuvantamista, missä kuvaa käsitellään muodossa, jossa on dynamiikkaa enemmän kuin tavalliset monitorit ja tulostimet pystyvät esittämään. Dynamiikalla tarkoitetaan tässä sitä kuinka laaja kirkkausalue voidaan esittää niin, että kuvan yksityiskohdat vielä erottuvat.

Omin sanoin:
HDR-kuviin otetaan kameralla vähintään kaksi (suositus kolme) eri valotusajalla otettua kuvaa. Sitten nämä (minun tapauksessani) kolme kuvaa yhdistetään jollain ohjelmalla (, joita on mm. Photomatix Pro, Photoshop ja Luminance HDR) niin, että "kuvan kaikki yksityiskohdat erottuvat" eli käytännössä näkyvät kirkkaampana.

Tässä esimerkkitapaus:
Otan kolme eri valotusajalla otettua kuvaa:

 1. kuva: Tausta eli tässä tapauksessa näkyvät puut ja horisontissa siintävä vesitorni näkyvät selvästi, mutta taivas on liian vaalea ja mm. horisontissa olevat tehtaan piiput ja niistä kohoava savu eivät erotu. Myöskään etualalla olevat pöytä, tuolit jne. eivät erotu kovin hyvin, ovat liian tummia.

 2.kuva: Tausta erottuu taivasta myöten, mutta etualalla olevat asiat, kuten verhot ja ikkunan karmit eivät erotu kovin hyvin ja ovat liian tummia.

3.kuva: Etualalla olevat pöytä, verhot, liina ja muut erottuvat hyvin, mutta ikkunasta avautuvasta näkymästä ei saa mitään selvää liian kirkkauden vuoksi.

Mutta kun kaikki nämä kolme kuvaa yhdistetään saadaan tulokseksi tällainen:

Kuva on kyllä hieman harmaan sävyinen ja aika rakeinen, mutta kuvassa erottuu kaikki yksityiskohdat. Rakeisuutta voi hieman vähentää sillä, että ottaa kuvan mahd. pienellä ISO-arvolla. Odottelen kesää, jotta saisin hienoja HDR-kuvia !


 Tämä kuva on otettu puhelimellani eilen 27 asteen pakkasessa. Iloisia talvipäiviä kaikille!

Ps. Ostin tänään uuden laudan. Sen pitäisi tuoda luokseni siskoni Helsingistä täs lähiaikoina, kun tulee käymään Oulussa. Lautani debyyttilasku tulee tapahtumaan Sveitsissä. Nyt voi hyvin mielin lähtä laskemaanki, ku on kunnon lauta !
Tällainen ois tulossa:



2 kommenttia:

  1. toi eka kuva näyttää heti sellaselta hdr-kuvalta. jotenkin nuo puut tekevät sen:)

    VastaaPoista
  2. Öö, no joo. Minun mielest eniten ehkä toi esimerkkikuva :)

    VastaaPoista

Sinä, joka et omista google-tiliä tai muuta profiilikenttässä mainittavaa tiliä, voit myös kirjoittaa kommentin joko nimettömänä tai halutessasi haluamallasi nimimerkillä. Se onnistuu niin, että

- kirjoitat ensin sanottavasi alla olevaan tekstikenttään
- valitset "valitse profiili" kohtaan Nimi/URL-osoite
- kirjoitat haluamasi nimimerkin tekstikenttään ja jätät "URL-osoite"-kentän tyhjäksi ja painat "jatka"
- Ja sitten painat vain "lähetä kommentti" ja kommenttisi on nähtävissä!

Suurkiitos kommentistasi ! :)