maanantai 14. maaliskuuta 2011

IN GONDOLA

Mitäpäs tästä kertomaan hulvattomasta ei-tarvi-murehtia-kirjotuksista-ajasta. Nousin torstai aamuna ylös kun radiosoittoääneni pärähti soimaan. Hetken siinä maattuani isä soitti ja selitti jotain, että mun pitäisi tulla eri bussilla ja vaihtaa Rollossa Kittilään menevään bussiin.


Arvatkaapa ku vielä unisena ja koko yön painajaisia bussimatkasta nähneenä joku tulee selittämään jotain tuollasta, niin kärsivällisyys pettää. No ei se pahaksi alkanu, vaa repeili vähäsen. Loppujen lopuksi pääsin bussiin ja sain jopa vaihettua bussia turvallisesti Rovaniemellä. Oulusta Rolloon menevässä bussissa luin uskonnon etiikankirjaa, mutta ei siitä meinannu tulla mitään, ku se bussikuski kuunteli koko ajan YLEpuhetta. Mie oon muutenki huono keskittymään, nii vieläkö kuuluu taustalta koko ajan puhetta, nii ei lukemisesta tuu mitään.


Sitte ku mie saavuin Kittilän matkahuoltoon (bussikuski oli ilmottanu n. 30s sitte: "Linja-auto saapuu Kittiän matkahuoltoon. Auto pysähtyy n. 10 min päästä"), nii mun piti varmistaa taaempana istuvalta rouvalta, että se tosiaan oli matkahuolto. Nimittäin paikka näytti pikemminkin hylätyltä vankila-alueelta, ku matkahuollolta. Mennessäni odottamaan tienvarteen hakijoitani huomasin ylhäällä kirpunkokoisen matkahuolto-merkin. Kittilä on todella KITTIlä !


Matkahuollosta päästessäni kurvattiin parin kilometrin päähän erääseen konditorioon siskoni miehen Lohen Markuksen vaalitilaisuuteen. Huvittavaa miten tuo Markus osaa nuo asiat. Niin pätevä ja kaikkea. Vaalitilaisuus oli erittäin valaiseva ja mahanpohjaa täyttävä (Sain nimittäin lihapiirakkaa, kääretorttua ja sipsipussin, josta sain napostella matkaevästä autossa taas matkustaessamme).


Seuraavaksi matkustimme Markuksen ja hänen perheensä + minun äitin ja isän kanssa Levin kylpylään. Ai että, oli niin mahtava päästä nautiskelemaan pitkän linkkumatkan jälkeen. Se mökä ei vaan meinannu antaa mun korvien levätä ja kauhuissani huomasin tuntevani sielä kaikuvat kappaleet, sillä ne olivat pyörineet monta kertaa läpi työpaikallani. Pakenimme mökää ulkoaltaaseen, jossa sitten viivyimmekin jonkun tovin. Myöhemmin (kun ne hieman vapautuivat) lärpimme myös ulkoporealtaissa.


Tein muuten historiaa siellä kylpylässä. Kävelin ekaa kertaa empimättä suoraan kylmä altaaseen ja toistin sen vielä kaksi kertaa niin, että sukelsinkin ! Sen jälkee kipitimme suoraan kuuma-altaaseen. Ai kun se poltteli ! Yhessä vaiheessa sielä katossa pyöri kuva valkohaista ja kuulu semmonen pelottava musiikki. Se olisi ollut ehkä liiankin pelottavaa, jos paikalla ei olisi ollut niin paljon väkeä, eikä meteli olisi häirinnyt.


Ylläksen vieressä sijaitsevaan mökkiin päästessämme olin jo niin uninen, että söin pikaisesti, laitoin pedin kuntoon ja lähin nauttimaan höyhensaaren antimista. Seuraavana aamuna heräsin siihen, kun siskoni lapsi Jooseppi (8-luokalla) arvioi katseellaan ilman laatua: "Tuolla on kauhea myräkkä ja ei näy edes rinteitä" Isä siihen: "Ei tuol näköjään gondolitkaan pyöri." "Miks sielä ne vielä pyöriskään, ku koko laskettelukeskus ei oo vielä avattukaan", ajattelin ja kapusin sängystä ilmoittamaan kantani asiasta.


Laskettiin alas länsirinteille ja noustiin länsirinteiden ankkurihissillä ylös ja laskettiin alas gondoleille. Tietysti ne gondolit pyöri ! Siellä vain sato paljo lunta ja huipulla sumuista.


Gondolissa on sitte aina niin kauhean pelottavaa, jos liikaa rupeaa ajattelemaan. Varsinkin siinä Maailman Cup -rinteen alapuolella ! "Mieti jos tää tippuis just tämän yläpuolella, nii pikkusen tää lähtis vierimään täysillä alaspäin!", tokaisin peloissani. "No vähän ku me ei tiedettäis siitä enää mitään, jos tää tippuis.", Jalmari (16.v) vastasi huvittuneena. No niinhän se tosiaan varmaan käviskin. Mutta SILTI ! 


"Sälly"


Godolista otettu kuva, jostain pikkujäbästä.

Se sumu ja lumisaje ei siis yhtään haitannu kulkua, jos sitä ajattelitte, tietenki aurinko ois ollu plussaa, mutta ei se mikään välltämättömyys ole ! Eri asia, jos sielä ois ollu kauhea tuuli, niin se vasta kauheata olisi ollutkin. Muttako sielä vain sattu satamaan lunta ja olemaan sumuista, nii ei se missään tuntunu. Rinteet oli vaan ihanan pehmeitä ja metässä kivasti puuteria ! Erään kerran vain eksyin vähän syvemälle mettään, enkä vauhin loppuessa enää meinannut päästä ylös. Kuitenkin kaikin puolin oli kyllä mahtava laskea. Rinteet oli muutenki tosi hyvässä kunnossa. 



Me laskettiin periaatteessa vain Jätti- ja Ylipitkää, mutta lopussa huomattiin, että  "ainii" onhän täällä muitaki rinteitä ja huomattiin JÄLLEEN kerran, että Harrinrinne on mitä mainioin rinne, jos siinä lopussa sitte menee vähän metän kautta, jotta pääsee suoraan gondoleille. Varsinki, ku siinä ehtoolla rinnekoneen lanatessa Harrinrinnettä laskimme vastalanattua rinnettä alas nii ai ETTÄ ! Sittenkö sielä ei kukaan muu laskenu, ku a.) sillon oli niin myöhä ja b.) rinteen yläpäässä luki "Varokaa rinnekonetta!" nii oli mahtava, ku ei tarvinnu koko ajan varoa muita laskioita.

Jos tästä kuvasta sais vähän hajua siitä kuin sumuista siel ylhäällä oli..

Sieltä rinteiltä pääsi huipusti laskemaan suoraan mökin pihaan. Oikeestaan sitä reittiä ois menny useamminkin, jos siitä ois vaan päässy sitten nopeesti hisseille, koska siinä oli siistejä hyppyreitä ja kaikkia siistejä yllätyksiä. :)


Illalla tuo alaspäin menevä portaikko näytti niin pelottavalta..


Seuraavana aamuna huomasin jälleen kerran etteivät edellisiltaiset venyttelyt olleet riittäneet ja muut saivat kärsiä mun valitteluista koko lauantain ja sunnuntain.

Lauantai-aamuna lapset ei meinannu silmiään ummistaa tuolle mokotoosalle, mutta sitte ku alettiin jo pakata ruokatavaroita autoon, niin lapset siinä vasta huomaasivat, etteivät olleet syöneet aamupalaa..

Autossa oli silti ihan hyvä istua..

Siskoni tarjosi sitten Rovaniemellä meille pitsaa (kävi matkalla tilaamassa).. Nam!

Tänään kävin sitte tekemässä äidinkielen esseekokeen. Hui, pelottava kokemus jälleen kerran. Varsinki, ku nuista äikän jutuista ei voi YHTÄÄN tietää, miten niissä onnistuu.

9 kommenttia:

  1. Määki haluan ylläkselle tai muutenki jonnekki laskeen muuallekko syötteelle! olllaan tässä muutama päivä mietitty että millon ja MILLÄ lähtäis ylläkselle. en oo nähäny sua ainakkaa kuukauteen ni vois suaki nähä joskus!!! :)

    VastaaPoista
  2. ainii täällä ei voi tykätä.. :D mutta suunnillee samat kelit ku syötteellä, mutta on se iha eri juttu olla ylläksellä! on kade (: nauroin tuolle "lärpimme" :D

    VastaaPoista
  3. Soifa,
    Joo itsekin mielelläni lähtisin uuestaan ! Niin siisti, ku ne rinteetki on niin pitkiä, että ei tarvi heti miettiä, että pitää taas kiivetä hissiin :D Siitä rinteestä kerkee jopa nauttimaankin ! :D Joo Soifa, ois joskus IHAN kiva nähhäkin. Kunhan nuo mun kirjotukset ois ohi !

    Päikki,
    haha :) Ehdota tuota ideaa blogspotille ! :D Ois nimittäin mahtava. Kuitenki nää kommentit on kivempia ;) Päikki nauraminen on hyvästä ! :D Meki naurettii siellä ! :D

    VastaaPoista
  4. En pahemmin oo täällä kommentoinu, mutta nyt aattelin kommata. :) Aina on tullu luettua tätä sunki plokia. :) Ei vaan jotenki jaksa kommata, vaikka joskus saattas olla jotai mielessäki.
    Mutta tuohon tykkäämiseen sanon sen verran, että kyllä sen voi laittaa. Menee siihen ulkoasu juttuun ja sieltä sen blogiteksti kohan valihtee. Sieltä toiminnot, ja siihen kirjottaa, että tykkää. Sen jäläkeen on tykkäys toiminto, ku sen on vielä sinne lisänny. :)

    VastaaPoista
  5. Elsi,
    Kiva ku laitoit kommenttia ! Olen huomannut tilastoista katsomalla, että oot seurannu mun blogia ! Ja kiitos neuvosta. PÄIKKI, nyt on siis tykkäys toiminto !! :D Sieltä vaan ku painaa :D

    VastaaPoista
  6. Oootko huomannu,että oon tarkotuksella antanu sun lukia enkä oo häirinny sua nii palio ku ylleesä? :) Seo ollu ihan tarkotus vaikka mulla on ollu sua kyllä aika kova ikävä rakas!

    VastaaPoista
  7. Sooiifa,
    olen kyllä huomannu. Kaikki on antanu mun lukea, mikä on ihan super huippu juttu ! Pitää nyt paahtaa täysillä nää viimeset päivät. Sitte meillä on kaks ja puol viikkoo aikaa nähä toisiamme ! <3 I miss you too Soifa rakas <3 :)

    VastaaPoista
  8. Oli iha pelle lukia sun kertomusta reissusta. Iha omalta rakkaalta pikku-siskolta kuulostaa :D.

    Nii ei ne gondolat iha heleposti maahan puttoo. Täällä nimittäin on joku virma joka testaa niitä, tai siis tekee kaikkea mitä ei sais tehä. Esim hyppiä, keinuttaa ja vielä isolla porukalla. Eikä mittää tapahtunut vaikka ne teki mitä. :) En kyllä suosittele hyppimään ja keinuttamaan, mutta varmaa on ettei ne iha heti puttoo. :D

    VastaaPoista
  9. Silja,
    voi kiitos. <3 Minulla on tarkotuskin kuullosta itseltäni, vaikka tää onki blogi ;)

    Joo, olet ihan oikeassa. Ei ne varmaan ihan helepolla tipukkaan, mutta jotenki aina vaan pelottaa, ku kattoo alas jonku jyrkän rinteen kohalla. HUI ! Ehkä mie pelkään vähän korkeita paikkoja. Isän vaiva myös painaa, ku ollaan korkeella ja katotaan alas...

    VastaaPoista

Sinä, joka et omista google-tiliä tai muuta profiilikenttässä mainittavaa tiliä, voit myös kirjoittaa kommentin joko nimettömänä tai halutessasi haluamallasi nimimerkillä. Se onnistuu niin, että

- kirjoitat ensin sanottavasi alla olevaan tekstikenttään
- valitset "valitse profiili" kohtaan Nimi/URL-osoite
- kirjoitat haluamasi nimimerkin tekstikenttään ja jätät "URL-osoite"-kentän tyhjäksi ja painat "jatka"
- Ja sitten painat vain "lähetä kommentti" ja kommenttisi on nähtävissä!

Suurkiitos kommentistasi ! :)